• slider Image
  • slider Image

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen.
Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan je helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid.


Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de offici√ęle exameneisen. Je instructeur rijdt mee. Na afloop van de toets krijg je een advies over de examenonderdelen waaraan je nog extra aandacht moet besteden. Als je de bijzondere manoeuvres goed uitvoert, krijg je vrijstelling voor dit onderdeel tijdens het eerstvolgend examen. De TTT duurt even lang als een rijexamen.

Voor Wie?

De TTT is bedoeld voor kandidaten die examen gaan doen in de categorie√ęn B (personenauto), BE (personenauto met aanhanger) en AVD (verkeersdeelneming) voor de motor). Alleen als je rijschool staat ingeschreven bij het CBR kun je een TTT aanvragen.

Voorwaarde

Om in aanmerking te komen voor de toets moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of rijbewijs (van een andere categorie). Je moet dit tonen voor aanvang van de TTT, samen met een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, Europese identiteitskaart, vreemdelingendocument of rijbewijs (geldigheidsduur mag verstreken zijn). Een bromfietscertificaat is géén geldig identiteitsbewijs.

Wég met de Zenuwen!

Omdat de TTT hetzelfde verloopt als het examen, weet je precies wat je straks tijdens het examen kunt verwachten. De toets is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt zo bij veel kandidaten weggenomen.

Om Vrijstelling te verdienen

Stop-opdracht - Parkeer-opdracht of de Omkeer-opdracht. Het zijn voorbeelden van de "bijzondere manoeuvres" en ze vormen een onderdeel van het praktijkexamen. Tijdens de TTT komt het onderdeel manoeuvres ook aan de orde. Doe je dit goed, dan krijg je vrijstelling voor dit onderdeel. En hoef je op je eerstvolgend rijexamen geen verrichtingen meer te doen. Als andere onderdelen van de TTT niet vlekkeloos verlopen is dat geen ramp; je vrijstelling blijft staan!

Wanneer doe je het TTT?

Je rijschool bepaalt samen met jou de datum en het tijdstip van de toets. Het mag duidelijk zijn dat een toets niet zinvol is als je net bent begonnen met je rijopleiding. Het CBR adviseert om de toets af te leggen als je ongeveer tweederde tot driekwart van de rijopleiding achter de rug hebt.

Adviesformulier

Na afloop van de toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Hierop staan dezelfde onderdelen als op het uitslagformulier van het rijexamen. Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier zie je precies waaraan je nog moet werken. Samen met je instructeur kun je dan gericht je rijopleiding afronden.

Neem het mee!

 

Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je examen doet.
Dit is met name belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen. Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag.

This site tracked by OneStatFree.com. Get your own free site counter.
hit counter